facebook instagram
menu icon

Ženská arganová manufaktura

Ženská arganová manufaktura
Náš arganový a opunciový olej v Maroku nenakupujeme u klasických dodavatelů, ale u malé ženské manufaktury. Tyto manufaktury jsou velkým trendem posledních let, které do oblasti marockého venkova přinášejí velmi významné změny a společenské uvolnění. Zaměstnávají totiž výhradně ženy a umožňují jim tak ještě donedávna něco nevídaného. Mít stabilní a nezávislou práci s fér příjmem, a díky tomu se osamostatňovat a vymaňovat se z tradicemi svázané společnosti vedené muži.

Tím, že u nás nakupujete, získáváte možnost se přímo podílet na tomhle skvělém projektu. S čím vším konkrétně pomáháte?

Maročanky se díky své práci zbavují svého tradičního vedlejšího postavení v rodině a společnosti, kde hrál prim hlavní živitel, tedy muž. Dříve nebylo běžné, aby se ženy mohly mimo svůj domov volně pohybovat bez doprovodu svých manželů. Díky práci v arganových manufakturách získávají nevídanou svobodu pohybu, a možnost navazovat přátelství a zapojovat se do společenského dění i mimo svou rodinu. V některých rodinách se dokonce díky své práci v manufaktuře stává hlavním živitelem žena, což je opravdu revoluční jev. V řadě regionů je totiž i pro muže velice těžké najít si a udržet trvalou práci.

Ženy mají také díky svým novým příjmům možnost získat nebo doplnit si vzdělání, případně ho dopřát svým dětem, což pro marockou společnost znamená opravdu hodně. Pro nás je to, že umíme číst a psát, a že si spočteme, kolik zaplatíme za nákup v pekařství, absolutní samozřejmost. Musíme si ale uvědomit, že na tradičním marockém venkově, kde je dívka od dětství vychovávána primárně tak, aby se dokázala postarat o rodinu, na vzdělání prostě není čas a ani peníze.

Protože chceme, aby i naše role v tomto světě odpovídala férovému přístupu k obchodu (fair trade), tak z Maroka arganový a opunciový olej nakupujeme za mnohem vyšší cenu, než jaká je zde běžná. Pro ženskou manufakturu, od které takto arganový olej odebíráme, jsme tak hlavním obchodním partnerem nejen objemem, ale i výkupní cenou. Když jsme spolupráci začínali, pracovalo v manufaktuře pravidelně pouze 5 žen. Jsme upřímně hrdí na to, že jsme této manufaktuře za dobu naší spolupráce pomohli k takovému růstu, že nyní už zaměstnává přes 70 žen. A radost máme také z toho, že některé z nich se právě díky našim zákazníkům nejen naučily číst a psát, ale také běžně pracovat s počítač a například vyřizovat emaily.

To, že koupí některého z produktů SAGRADA NATURA v Maroku pomáháte, tedy opravdu není jen prázdná fráze :-)
SAGRADA NATURA © 2013-2024  |  Všechna práva vyhrazena. Jakákoliv část tohoto webu (texty, obrázky, popis nákupu, další části serveru), v celku nebo v části může být kopírována nebo jinak reprodukována pouze s předchozím výslovným souhlasem autora.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.