facebook instagram
menu icon

Arganové stromy - bariéra mezi životem a... Saharou

Arganové stromy - bariéra mezi životem a... Saharou Marocké arganovníky jsou nejen krásné, ale také velmi pozoruhodné a ekologicky přínosné stromy. Tím, že jste si oblíbili náš arganový olej, POMÁHÁTE:
  • obnovovat populaci arganových stromů v Maroku. Právě díky zahraniční poptávce po arganovém oleji je každým rokem v Maroku zasazeno na 60 tisíc nových arganových stromů.
  • bránit Sahaře v jejím rozpínání. Arganové stromy jsou v Maroku hlavní zábranou proti této ekologické katastrofě, která do postižených zemí přináší hladomor, a vyvolává migrační vlny.
  • zachovávat biodiverzitu okraje Sahary. Arganové stromy svou přítomností vytvářejí jedinečný ekosystém, který by zmizel, kdyby byly stromy dále káceny pro dřevo.
Arganové stromy, kterým Maročané často říkají Stromy života, rostou na okraji Sahary v jihozápadním Maroku. Podle nalezených zkamenělin je tento druh stromů starý více než 25 miliónů let, což jej řadí mezi nejstarších stále žijící druhy stromů na světě.

Ze života arganových stromů

Argánie se rozmnožují semeny a plodit začínají po pěti až šesti letech života. Největšího výnosu se u těchto stromů ale dosahuje až po šedesáti letech. Plody zrají celý jeden rok a sklízejí se v měsících červenec a srpen správně až poté, co ze stromů samy opadají. Dospělý a zcela zdravý arganový strom je každý rok při dostatku vláhy schopen vytvořit až 150 kg plodů. Průměrná reálná sklizeň z jednoho stromu se však pohybuje pouze okolo 50 kg plodů, což je způsobeno i tím, že stromy nejsou nijak ošetřovány postřiky a často trpí svými přirozenými škůdci.

Zábrana před rozšiřováním pouště

Arganové stromy mají pro Maroko nevyčíslitelný ekologický, společenský a dnes již i ekonomický význam. Protože rostou na samotném okraji Sahary v místech, kde jiné stromy již růst nedovedou, je jejich přítomnost zcela zásadní proti procesu rozšiřování pouště, což je palčivý problém všech severoafrických a subsaharských zemí. Rozšiřování pouště přináší do postižených zemí hladomor, a vyvolává migrační vlny.

Životní prostor pro další rostliny a živočichy
Díky argániím se v jihovýchodním Maroku zachovává biodiverzita - arganové stromy zajišťují životní prostor pro další rostliny a živočichy. Chladivý stín, který svými korunami vytvářejí, umožňuje, aby se v něm ujaly mladé výhonky rostlin, nebo aby se do něj schovali živočichové před polední výhní.

Život v absolutním suchu
Arganové stromy jsou schopny žít i v oblastech s ročním dešťovým úhrnem pod 120 mm, a to mimo jiné i díky schopnosti nasávat svými drobnými lístky vlhkost přímo ze vzduchu. Mají také enormně vyvinutou kořenovou soustavu, sahající až do hloubky 30 metrů, takže jsou důležitým přírodním faktorem proti pouštní erozi. Když do pouště totiž dorazí deště, voda nevsákne, jak by si mnozí mohli myslet, ale zteče po povrchu a vše s sebou spláchne. Do pouště ale tu a tam zavítají i zcela suché roky. I na to jsou argánie přizpůsobené, a v případě potřeby shodí listy a uvedou se do spánku, který může trvat i několik let. Poté, až ucítí ve vzduchu vlhkost, znovu obrazí.

Hrozba vyhynutí a pomoc z UNESCO
I přes jejich nezastupitelný ekologický význam začaly být marocké arganové stromy cíleně chráněny teprve nedávno. Vzhledem k marocké populační explozi v druhé polovině 20. století byly stromy káceny, aby z nich bylo vyráběno dřevěné uhlí, či aby uvolnily místo pokusům o závlahové zemědělství. Rozloha arganových lesů se tak za posledních 100 let snížila na polovinu a průměrná hustota stromů v těchto porostech klesla na jednom hektaru ze 100 na 30. Ačkoliv marocká populace arganových stromů čítá v současnosti asi 21 miliónů kusů, ještě před 30-ti lety jim přímo hrozilo vyhynutí. Na pomoc arganovým stromům přispěchaly iniciativy marockého krále a organizace UNESCO, která v roce 1998 v jihozápadním Maroku na ochranu arganových stromů vyhlásila biosférickou rezervaci o rozloze 25 tisíc kilometrů čtverečních (asi třetina rozlohy ČR). Pro zachování argánií byla také zcela zásadní iniciativa univerzitní badatelky prof. Zoubidy Charrouf, která v roce 1996 založila první ženskou arganovou manufakturu, čímž spustila vlnu ekonomických a společenských změn na venkově jihozápadního Maroka, a zajistila arganovým stromům budoucnost.
SAGRADA NATURA © 2013-2024  |  Všechna práva vyhrazena. Jakákoliv část tohoto webu (texty, obrázky, popis nákupu, další části serveru), v celku nebo v části může být kopírována nebo jinak reprodukována pouze s předchozím výslovným souhlasem autora.
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.